Kundcase

Sjukhusmat på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna

Få saker har haft så dåligt rykte som ”sjukhusmat”. I slutet av 2018 antog Coor utmaningen att forma ett helt nytt koncept med måltidsupplevelsen och patienterna i fokus. ”Maten ser god ut, smakar bra och doftar gott” berättar uppdragsgivare och patienter.

Coor levererar sjukhusmat på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna

Kvalitet, flexibilitet och samarbete med patienten i fokus
– och god mat som gör gott

Vad vi äter har stor påverkan på vårt välbefinnande och är en viktig del av tillfrisknandet. Måltidsupplevelsen påverkar också starkt patientens uppfattning av hela sjukhusvistelsen.

Det är viktigt att maten ser bra ut och smakar gott. Signatur by Coor sätter patienten i fokus med ett brett sortiment och frihet att välja när maten ska serveras. Det är viktigt att det finns matglädje i det som tillagas och att patienten själv kan påverka sin måltidssituation.

Signatur by Coor lagar och levererar varje dag 500 portioner mat och andra dagligvaror till de 25 avdelningsköken i Solna. I uppdraget finns även måltidsvärdar som värmer och lägger upp maten varje dag, året runt. Alla portioner som serveras är näringsberäknade och Coor har en kostekonom på plats.

– Jag tycker att det är hög kvalitet på maten, otroligt gott! beskriver Anette af Geijerstam som är dietist på Karolinska. Många patienter är nog förvånade över att det är så bra mat på sjukhuset. Det är betydelsefullt och viktigt för patienterna att äta bra för att må bättre.

Samarbete är nyckeln till framgång

En vanlig orsak till bristande kvalitet på sjukhusmat är att måltidsorganisationen och vårdavdelningarna inte samarbetar tillräckligt bra kring måltidsfrågor.
– Jag upplever att Signatur har en stor vilja att samarbeta, fortsätter Anette. Karolinska har stor erfarenhet av vad patienter vill ha och där är Signatur bra på att ta in det. Vi utformar menyn tillsammans så att den passar patienterna.

Ett banbrytande koncept för mat inom offentlig sektor

Med stort fokus på service är det själva måltidsupplevelsen som står i centrum; god, näringsrik mat i kombination med hög service. Maten lagas från grunden med färska råvaror som till stor del är ekologiska och svenska. Att minimera matens klimatpåverkan är ett krav som Karolinska var extra tydliga med i upphandlingen.
– Att nå upp till att använda 50% ekologiska råvaror i tillagningsköket är imponerande, berättar Anette. Det finns även en stor vilja att minska matsvinnet, både enskilt och gemensamt.

Årligen genomförs en stor undersökning bland patienterna om hur de upplever maten och måltiderna på sjukhuset.

– Jag tycker att Signatur by Coor verkligen har vuxit i rollen som leverantör av patientmåltider, avslutar Anette. Samarbetet är roligt och utvecklande för alla parter; flexibelt, lösningsinriktat och med en vilja att leverera. Jag är stolt över arbetet vi gör!

Många patienter är nog förvånade över att det är så bra mat på sjukhuset.

Anette af Geijerstam, legitimerad dietist

Kontakta Coor

Intresserad av mat och dryck? 

Kontakta oss för att prata restaurangtjänster på er arbetsplats. Coor bidrar till Nordens bästa arbetsmiljöer – smarta, hållbara och fulla av glädje. Våra servicelösningar låter dig och dina medarbetare fokusera på er egen kärnverksamhet. Allt annat tar vi hand om.

Kontakta gärna oss för att se hur vi kan hjälpa dig.

Söker du jobb inom mat och dryck? Då söker vi dig!

Jobba hos Coor

För att skydda din privata information, kan vi inte ta emot ansökningar via formuläret. 

Klicka här för att söka jobb