När det blåser full orkan blir vågorna 20 meter höga, det skakar i riggen och fönstren täcks av skum på oljeborrplattformen mitt i Nordsjön. Här på Statfjord C har det producerats olja sedan 1984.
Plattformen ägs av Equinor, tidigare Statoil, och bemanningen varierar från knappt 100 till som flest 532 personer. En av dem är Coor-medarbetaren Bente Fonnes som arbetat offshore i 36 år. Hon lovprisar kamratskapen ombord och säger sig aldrig ha tråkigt.
− På fritiden finns det massor att göra. Det finns ett välutrustat gym ombord och möjligheter att utöva olika hobbys som fiske, stickning, läderslöjd och tillverkning av knivar.
Oljeplattformen - ett hotell på ben
Coor sköter servicen ombord på Statfjord C och på de andra två plattformarna i Statfjordfältet samt ytterligare två på Snorrefältet ute i Nordsjön, som alla ägs av Equinor (tidigare Statoil).
Uppdraget kan liknas vid att driva ett hotell, utom när det kommer till livsmedelsplaneringen som måste vara maximalt vässad.
Stein Rune Kallekleiv jobbar på Coor som Facility Service Leader. Med sina snart 40 år offshore har han stenkoll:
– Vi ska alltid ska ha livsmedel för 14 dagar ombord. Det fungerar ju inte när det gäller färskvaror som mjölk, men sådant kan vi få ut i kylcontainrar ombord på fartyg upp till två gånger i veckan om det behövs, förklarar han.