Bistro Mathilda arbetar mycket med hållbarhet. Kan du ge några exempel på hur?
– När det gäller matsvinn har vi en avfallskvarn där vi väger avfallet dagligen, men vi försöker också återanvända så mycket som möjligt. Vi har många möjligheter att omvandla råvaror, särskilt eftersom vi har en salladsbuffé, catering och vårt café Vigor & Joy. Om något blir över försöker vi skapa något nytt av det. Vi har även tidigare fått frukt från andra hyresgäster i huset, som vi har ”räddat” och omvandlat till exempelvis äppelmos eller äppelkaka, berättar Moa.
Personalen i bistron har dessutom utvecklat hållbara och kreativa lösningar, som konceptet med små färdiga salladsskålar i stället för en traditionell salladsbuffé.
– Idén med salladsskålarna växte fram när vi öppnade restaurangen och funderade på hur vi skulle servera salladen. Det kändes naturligt, och många gäster uppskattar dem. Flera har till och med frågat om vi tänker fortsätta med konceptet, vilket vi planerar att göra, berättar Moa.
Genom detta koncept har bistron i stort sett noll procent svinn på sallad. Salladerna är genomtänkta och säsongsbetonade, och gästerna får ta så många skålar de vill, med dressing vid sidan av.
Även när det gäller inredningen så är temat hållbarhet; en stor del av det som finns i restaurangen är återbrukat från andra restauranger, som stolar, tallrikar och köksredskap.
– Det är inte mycket som är nytt – det mesta har vi ärvt, säger Moa.
Under våren kommer Coor och flera andra hyresgäster att flytta in i huset. Hur känns det att bistron kommer att få ännu fler gäster?
– Det känns kul, utvecklande och utmanande! Förhoppningsvis blir det ännu mer att göra framöver. Trots att bistron bara har funnits i några få månader har vi redan hunnit med mycket, och vi hoppas på ännu fler spännande uppdrag där vi kan använda all vår personals kunskaper och kreativitet, säger Moa Hörnsten.
Har du någon sista kommentar du vill dela med dig av?
– Välkommen till Bistro Mathilda och prova!