Fråga dig själv: när visade du dig sårbar på arbetet senast? Att visa sårbarhet är för många bland det läskigaste man kan göra och någonting man likställer med svaghet. Det är en bild som Brené Brown, amerikansk socionom, professor i socialt arbete och bästsäljande författare, vill ändra på.
– Vi har blivit uppfostrade att se på sårbarhet som en dålig känsla och en svaghet. Vi förknippar sårbarhet med rädsla, skam, sorg, osäkerhet och besvikelse – känslor som vi inte vill känna, säger Brené Brown, som forskat på ämnet, och tillägger:
– Det vanligaste sättet att hantera sårbarhet är att bedöva den, men som människa kan man inte välja vilken typ av känsla man ska bedöva, så när vi trycker bort sårbarhet trycker vi även bort känslor som glädje, tacksamhet och lycka.
Hon menar att sårbarhet är födelseplatsen för alla de känslor vi behöver i våra liv för att må bra: kärlek, tillhörighet och empati.
– Att vara sårbar är att vara mänsklig, och att visa det är inte att vara svag – tvärtom. Det visar på styrka, empati och framför allt mod! Vi känner oss aldrig mer levande än när vi är modiga, säger Brené Brown.
Hennes revolutionerande syn på sårbarhet har fått mycket uppmärksamhet. År 2012 skrev hon en bok om ämnet – självhjälpsboken Daring greatly som i sin tur blev en New York Times-bestseller. Hennes TedTalk i ämnet har visats över 65 miljoner gånger och Brené Browns arbete har i många fall lett till livsförändring, även för henne själv.
– Jag var 47 år när jag insåg att man kan vara modig och rädd på samma gång. Sårbarhet handlar inte om att vinna, det handlar inte om att förlora. Det handlar om att ha mod och våga ta för sig, trots att man inte har alla svar, säger Brené Brown.