Hållbarhet

Det avfallsfria kontoret

Kajsa Bårman är hållbarhetsstrateg på Coor. Här berättar hon om "det avfallsfria kontoret" och delar med sig av sina bästa tips för hur din verksamhet kan starta er resa mot effektiv återvinning.

bra avfallshantering för hållbarhet

Träffa en stjärna

Coors hållbarhetsstrateg

"Nyfiken på” är en filmserie där du får möta Coors stjärnor, specialister och experter. I denna första film berättar vår hållbarhetsstrateg, Kajsa Bårman om "det avfallsfria kontoret" och delar med sig av sina bästa tips för hur ditt företag kan starta er egna återvinningsresa.

Det avfallsfria kontoret handlar om att minimera och eliminera avfall.

Kajsa Bårman, Coors hållbarhetsstrateg


Fråga 1

Vem är du och vad är din roll på Coor?

Jag heter Kajsa och jag arbetar som Hållbarhetsstrateg i Coor Sverige. 

Jag hjälper verksamheten med hållbarhetsrelaterade frågor. Allt från att hjälpa vår tjänsteutveckling utveckla grönare tjänster till att hjälpa vår inköpsorganisation med våra leverantörer så att de kan erbjuda hållbara tjänster till oss. Coors gröna vision är att vara den självklara partnern inom hållbar Facility Management. 

Fråga 2

Vad är det “avfallsfria kontoret”? 

Det avfallsfria kontoret handlar om att minimera avfall och framför allt eliminera avfall. Det kan låta som ett modigt och näst intill omöjligt mål men givet hur ambitiösa mål  både vi och våra kunder har är det här något vi behöver sträva mot. 

Vad är då det avfallsfria kontoret? Det handlar om att se över var avfallet uppstår och minimera det.  I vardagen kan det vara att byta ut engångsmuggar till flergångsmuggar i till exempel porslin. Ur ett långsiktigt perspektiv, vid exempelvis en flytt eller ombyggnad på kontoret blir fokus på återbruk och att på så sätt minimera avfallet. 

Fråga 3

Hur kan ett företag starta sin återvinningsresa? 

Del ett är ett avfallssystem som gör det “lätt att göra rätt” men också som gör det svårt för medarbetarna att göra fel. Med lätt att göra rätt menar vi rätt typ av avfallskärl och rätt typ av skyltning på kärlen och att kärlen står så att de är lätta att komma åt och att slänga i. 

Med svårt att göra fel menar vi att kärl för brännbart avfall ibland står lite varstans på kontoret. Att ta bort dessa gör det svårare för medarbetarna att göra fel.  

Del två handlar om medarbetarna. Det är viktigt att ge rätt typ av information men även motivation till att återvinna rätt. Här tror vi på Coor att det handlar mycket om utbildning, information vid kärlen och kanske att även ha roliga tävlingar eller quiz för att skapa extra mycket motivation. 

Del tre handlar om att se över varför avfallet uppstår och att försöka minimera det. Till exempel att ta bort de där engångsmuggarna eller att sluta skriva ut så mycket papper. 

Visste du att...?

Coor är störst på lokalvård i Sverige. Varje vecka städar vi över 10 miljoner kvadratmeter
– och vi är tillräckligt flexibla och lokala för att ta uppdrag i alla storlekar, över hela landet.

Mer om lokalvård från Coor

Kontakta Coor

Vill du prata FM-tjänster? 

Som ledande inom Facility Management bidrar Coor till utvecklingen av Nordens bästa arbetsmiljöer – smarta, hållbara och fulla av glädje. Våra servicelösningar låter dig fokusera på din egen kärnverksamhet. Allt annat tar vi hand om.

Kontakta gärna oss för att se hur vi kan hjälpa dig.

Medarbetare som umgås på framtidens arbetsplats