Vad gäller forskning om personlighet råder ingen brist på olika modeller och teorier. Freud delade in personligheten i detet, jaget och över- jaget. Jung myntade begreppen introvert och extrovert och menade att vi alla har en skuggsida av vår personlighet som vi inte vill kännas vid.
I dag är femfaktormodellen den dominerande som ofta används inom akademin och arbets- livet. Femfaktormodellen beskriver fem breda personlighetsegenskaper: extroversion, vänlighet, öppenhet, samvetsgrannhet och neuroticism som ställs mot sina motpoler.
– Femfaktorteorin är både enkel och komplex. När den skapades på 1980-talet samlade den ihop ett gytter av personlighetsdrag och kokade ner dem till fem. Den är så populär och använd- bar eftersom den täcker in många aspekter av personligheten och alla befinner sig någonstans inom de fem olika dimensionerna, kommenterar Mikael Jensen.
– Men teorin har också sina begränsningar, särskilt när det gäller att förklara alla nyanser i hur vi beter oss. Vissa drag ryms inte i modellen, som var vi placerar oss i dimensionerna proaktiv–reaktiv och optimist–pessimist.
Enligt Mikael Jensen används ofta femfaktor-modellen fel inom arbetslivet, eftersom många personlighetstest utesluter en del kombinationer och möjligheter. Det ger en snedvridning av vissa personlighetsdrag och blir ensidigt, till exempel när det handlar om att vara extrovert eller introvert.
– Många personer ligger mitt emellan och är ambiverta (en personlighetstyp som kombinerar intro- och extroverta drag), och många pendlar mellan ytterligheterna. Det finns forskning* kring kreativitet där man studerat Nobelpristagare inom olika genrer och de har en spännvidd som är utmärkande för kreativa personer. Ibland är de introverta, inne i sin kreativa bubbla, iblandär de extroverta och samarbetar och kommunicerar. Sådana människor är viktiga för innovation i arbetslivet, och de faller ofta fel i de personlighetstest som görs och kan bli bortsorterade.
Mikael Jensen påpekar att det finns många fördomar mot introverta personer på arbetsmarknaden, medan att vara extrovert ofta överskattas. Extroverta personer har ofta högre lön och bättre karriärer, utan att faktiskt behöva prestera bättre. För att skapa ett välfungerande team behövs flera olika sorters personligheter. Till exempel de samvetsgranna som är högpresterande och arbetar hårt, länge och noggrant, och de vänliga som blir kittet i gruppen. De sistnämnda ser till att hålla alla på gott humör, förebygger problem och skapar goda förutsättningar för bra resultat.