Arbetshälsa
Framtidens hälsosamma arbetsplats
Vi lever i ett stressigt samhälle där sjukskrivningarna ökar. Kan hälsocertifierade kontor vara nyckeln till att bygga välmående och hälsosamma arbetsplatser för medarbetarna?
Arbetshälsa
Vi lever i ett stressigt samhälle där sjukskrivningarna ökar. Kan hälsocertifierade kontor vara nyckeln till att bygga välmående och hälsosamma arbetsplatser för medarbetarna?
I USA finns The International WELL Building Institute, som efter sex års forskning och utveckling lanserade sin WELL-certifiering 2014 med målet att globalt omvandla våra byggnader och samhällen på sätt som hjälper människor att trivas och må bra. Fokus är på hur byggnader kan förbättra vår komfort på framtidens kontor, få oss att göra bättre val och generellt förbättra, inte kompromissa, kring vår hälsa och vårt välbefinnande.
Walter Osika är stressforskare vid Karolinska Institutet och tycker att det är väldigt spännande att arbetet har kommit så långt med denna typ av hälsosamma arbetsplatser.
– När jag gick läkarutbildningen var det mycket fokus på fysiska faktorer, som mögel, asbest och radon. Nu är det intressant hur byggnader och arkitektur utformas med psykiskt välmående och återhämtning i fokus – väldigt viktiga bitar att lyfta i vårt stressade samhälle.
Vad skulle du som forskare vilja skicka med vid utveckling av hälsosamma arbetsplatser?
– Jag deltar bland annat som forskare i ett Vinnova-finansierat projekt där vi studerar en typ av kollektivt och yteffektivt boende, Tech Farm, Nordens första co-living, förklarar Walter Osika.
Här delar 55 entreprenörer på ett gemensamt boende i centrala Stockholm.
– Där studerar vi bland annat sociala interaktioner. Vi tittar på vad som krävs för att man ska trivas, vilka regler som ska gälla och om det även finns möjlighet till återhämtning. Och det kan vara intressant att skicka med: Vad stärker respektive underminerar pro-socialt beteende? Vad gör det lättare att jobba och vad förhindrar det? När man skapar framtidens kontor och framtidens arbetsplats gäller det också att göra en noga analys av vilken typ av arbete som ska utföras var och när – hur arbetet organiseras och vilka moment som kräver fysisk närvaro på en arbetsplats respektive när man till exempel kan jobba hemifrån. Det är minst lika viktigt som hur den fysiska miljön ser ut, säger Walter Osika.
Luft:
Åtgärder som minimerar luftföroreningar inomhus.
Vatten:
WELL främjar hög kvalitet och ökad tillgång på vatten.
Näring:
Minimerar ohälsosam mat och uppmuntrar till bättre matkultur, t.ex nyttig fika.
Ljus:
Satsar på belysning som bland annat gör medarbetare mer alerta.
Hälsa:
Åtgärder som uppmuntrar till vardagsmotion.
Komfort:
Handlingar som skapar distraktionsfria och bekväma inomhusmiljöer.
Sinne:
Optimerar kognitiv och känslomässig hälsa genom design och teknologi.
Innovation:
Åtgärder som uppmuntrar till fortsatta innovationer för välmående och hälsa.
Som ledande inom Facility Management bidrar Coor till utvecklingen av Nordens bästa arbetsmiljöer – smarta, hållbara och fulla av glädje. Våra servicelösningar låter dig fokusera på din egen kärnverksamhet. Allt annat tar vi hand om.
Kontakta gärna oss för att se hur vi kan hjälpa dig.