Jana Söderbergs råd är att regelbundet avsätta tid med dig själv för reflektion.
– På jobbet är vi smartare. Där har vi regelbundna avstämningsmöten, men med oss själva har vi oftast bara krismöten. Boka in möten med dig själv där du frågar dig hur du mår. Hur är din fysiska hälsa? Din kost, sömn och energinivå? Ligger du på plus eller minus? Vad är det du skjuter upp just nu? Hur ser dina relationer ut? Då ser du vilka förändringar du behöver göra för att bli mer hållbar, säger Jana Söderberg.
Självreflektion är A och O för att leva hållbart. Precis som när vi tränar nya muskelgrupper och får träningsvärk kan det vara både obehagligt och smärtsamt att träna nya mentala muskler.
– Tvinga dig att tänka mer långsiktigt och ställ dig själv frågor som: Vilka är mina drömmar? Vad vill jag göra om några år? Hur vill jag bo och leva? Hur vill jag att min kropp ska kännas? Gör det till en vana att reflektera! Sätt upp mål och delmål för att nå din målbild – och träna på att nå dem.
– Det krävs självdisciplin och kontroll för att nå dina mål. Ett sätt att träna din mentala styrka är att bestämma att du till exempel inte ska dricka kaffe efter lunch under en vecka för att lära dig att avstå, eller att bara titta på jobbmejlen tre gånger om dagen. Det är små mål, men de kräver att du tar dig utanför din komfortzon och in i din lärozon.
Låt dina vanor och rutiner vara basen i vardagen, men planera alltid för nya uppgifter som kräver självdisciplin. Var helt enkelt utanför komfortzonen ibland, tipsar Jana Söderberg. Hållbart självledarskap är också att acceptera sina förutsättningar.
– Se vad du kan påverka just nu – och fokusera på det. Du kan inte alltid påverka din yttre situation, men du kan påverka ditt förhållningssätt. Det finns en sådan kraft i att välja mindset.
Personlig hållbarhet kräver också att du är realistisk när du gör din att-göra-lista. Är du förkyld måste du sätta ribban för vad du orkar utifrån det.
– Utgångsläget är att alla har 24 timmar på ett dygn. Ändå skapar många att-göra-listor som om de hade kraft för två personer och deras dag hade 40 timmar. Då är risken stor att misslyckas. Just bristen på återhämtning är den största fallgropen för många. Fysiska stressymptom är en säker indikator på att du inte lever hållbart.
– Observera dina inre stressorer och bli medveten om när negativa tankar och känslor går i gång. Blir du stressad av bullriga jobbmiljöer, för mycket i kalendern eller för många sociala sammanhang?
Också din inre dialog är en bra indikator på hur hållbart du lever. Har du ofta dränerande och stressande självförebrående tankar, eller klappar du dig på axeln och är snäll mot dig själv när du inte presterat på topp på jobbmötet?
Balans mellan prestation och återhämtning är en förutsättning för personlig hållbarhet.
– När du skriver din att-göra-lista för veckan, lägg också till dina vill-göra-aktiviteter, som att ta en promenad eller ringa en kompis – sådant som skapar en hållbar balans i vardagen. Ofta skjuter vi upp våra återhämtningspauser, men för att vara hållbar måste du se att du är värd att prioritera dig själv, uppmanar Jana Söderberg.
Du kan inte alltid påverka din yttre situation, men du kan påverka ditt förhållningssätt. Se vad du kan påverka just nu – och fokusera på det.
Jana Söderberg
Det är när vi inte har balans mellan prestation och återhämtning under arbetsdagen som vi kommer hem trötta efter jobbet, faller för sockersuget och hoppar träningspasset, och återhämtning sker genom motsatt aktivitet. Springer du – vila efteråt. Innehåller din dag många sociala aktiviteter så glöm inte bort att planera egen tid mellan mötena. Sker förändringar på jobbet – satsa på rutiner hemma. Fundera varje dag vad du behöver för att återhämta din mentala styrka.
– Hjärnan, precis som dina muskler, behöver återhämtning för att inte bli utmattad. Man kan inte bara återhämta sig på semestern. Prestation och återhämtning måste gå hand i hand som yin och yang, genom hela livet, avslutar Jana Söderberg.