Smarter Worklife

Hållbart självledarskap:
”Du är din viktigaste kund”

Enligt coachen och psykoterapeuten Jana Söderberg är självledarskapsträning en viktig förutsättning för personlig hållbarhet.

– Det handlar om hållbart självledarskap. Du måste långsiktigt vårda din mentala hälsa, energi och prestationsnivå och skapa balans mellan arbete och återhämtning, säger Jana Söderberg

Det talas om globala regenerativa företag och so cial hållbarhet i samhället, men hur står det till med din personliga hållbarhet? Det faktum att allt fler – och allt yngre – äter antidepressiva, och att antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökar, tyder på att vi inte lever särskilt hållbart.

Jana Söderberg, föreläsare i ämnet neuroledarskap, konsten att leda och motivera sig själv, definierar personlig hållbarhet som ett långsiktigt tänkande för att skapa förutsättningar för ett balanserat liv där du är tillfreds med och ser fram emot ditt liv.

– Se dig själv fem år fram i tiden – vad väcker det för känslor? Hur ser du dig själv i den filmen? Har du ett tillfredsställande arbete, ett hem du trivs i, ett socialt liv du är nöjd med? Om inte, hur kan du förändra ditt liv för att nå dit?

Balans mellan prestation och återhämtning kan vara svårt. Ofta skjuter man upp pauser av återhämtning.

Jana Söderberg

 

Personlig hållbarhet kräver både pannben och disciplin. Det finns två emotionella drivkrafter som motiverar oss till personlig förändring, menar Jana Söderberg: den första är rädsla. Vårt ”fight or flight”-hotsystem kickarin och vi agerar för att vi är rädda att det annars ”går åt pipan”. Den andra är längtan efter en förväntad belöning som aktiverar vårt drivsystem – här agerar vi utifrån förväntan hur bra livet kommer att bli bara vi förändrat X.

Den största utmaningen för att skapa ett hållbart liv är att vår hjärna fortfarande är kvar på stenåldersnivå och inte gjord för det liv vi lever i dag.

– Vår impulshjärna är fortfarande dominant och styr ofta över våra beslut och handlingar. Vi lockas av snabba belöningar och kan ofta bara motivera oss kortsiktigt, säger Jana Söderberg.

Ett klassiskt exempel på detta är att trots att vi vet att våra kroppar inte är gjorda för stillasittande skärmjobb och att vi behöver röra på oss för att må bra, lockar soffan ofta mer än löparskorna. För att bli hållbara individer behöver vi därför inte bara träna fysiskt, utan också mentalt.

– Ett hållbart självledarskap handlar om att träna olika mentala muskler och det gör vi till exempel genom att träna självdisciplin, fokus och kreativitet för att bättre kunna hantera kommande utmaningar och kriser, säger Jana Söderberg. För att öka din psykiska kondition måste du brytaner den i olika personliga egenskaper, som tålamod, uthållighet och självdisciplin, som behövs för att du ska kunna ta dig an och slutföra saker.

– Det är ett samspel av många olika mentala ”muskler” som gör att vi blir motståndskraftiga när det blåser. Inta ett helikopterperspektiv och se dig själv utifrån. Vilka personliga egenskaper är du bra på och vilka behöver du träna? Du kanske är bra på att påbörja projekt, men behöver träna på att slutföra dem?

För att bli hållbara individer behöver vi inte bara träna fysiskt, utan också mentalt.

Jana Söderberg

Jana Söderbergs råd är att regelbundet avsätta tid med dig själv för reflektion.

– På jobbet är vi smartare. Där har vi regelbundna avstämningsmöten, men med oss själva har vi oftast bara krismöten. Boka in möten med dig själv där du frågar dig hur du mår. Hur är din fysiska hälsa? Din kost, sömn och energinivå? Ligger du på plus eller minus? Vad är det du skjuter upp just nu? Hur ser dina relationer ut? Då ser du vilka förändringar du behöver göra för att bli mer hållbar, säger Jana Söderberg.

Självreflektion är A och O för att leva hållbart. Precis som när vi tränar nya muskelgrupper och får träningsvärk kan det vara både obehagligt och smärtsamt att träna nya mentala muskler.

– Tvinga dig att tänka mer långsiktigt och ställ dig själv frågor som: Vilka är mina drömmar? Vad vill jag göra om några år? Hur vill jag bo och leva? Hur vill jag att min kropp ska kännas? Gör det till en vana att reflektera! Sätt upp mål och delmål för att nå din målbild – och träna på att nå dem.

– Det krävs självdisciplin och kontroll för att nå dina mål. Ett sätt att träna din mentala styrka är att bestämma att du till exempel inte ska dricka kaffe efter lunch under en vecka för att lära dig att avstå, eller att bara titta på jobbmejlen tre gånger om dagen. Det är små mål, men de kräver att du tar dig utanför din komfortzon och in i din lärozon.

Låt dina vanor och rutiner vara basen i vardagen, men planera alltid för nya uppgifter som kräver självdisciplin. Var helt enkelt utanför komfortzonen ibland, tipsar Jana Söderberg. Hållbart självledarskap är också att acceptera sina förutsättningar.

– Se vad du kan påverka just nu – och fokusera på det. Du kan inte alltid påverka din yttre situation, men du kan påverka ditt förhållningssätt. Det finns en sådan kraft i att välja mindset.

Personlig hållbarhet kräver också att du är realistisk när du gör din att-göra-lista. Är du förkyld måste du sätta ribban för vad du orkar utifrån det.

– Utgångsläget är att alla har 24 timmar på ett dygn. Ändå skapar många att-göra-listor som om de hade kraft för två personer och deras dag hade 40 timmar. Då är risken stor att misslyckas. Just bristen på återhämtning är den största fallgropen för många. Fysiska stressymptom är en säker indikator på att du inte lever hållbart.

– Observera dina inre stressorer och bli medveten om när negativa tankar och känslor går i gång. Blir du stressad av bullriga jobbmiljöer, för mycket i kalendern eller för många sociala sammanhang?

Också din inre dialog är en bra indikator på hur hållbart du lever. Har du ofta dränerande och stressande självförebrående tankar, eller klappar du dig på axeln och är snäll mot dig själv när du inte presterat på topp på jobbmötet?

Balans mellan prestation och återhämtning är en förutsättning för personlig hållbarhet.

– När du skriver din att-göra-lista för veckan, lägg också till dina vill-göra-aktiviteter, som att ta en promenad eller ringa en kompis – sådant som skapar en hållbar balans i vardagen. Ofta skjuter vi upp våra återhämtningspauser, men för att vara hållbar måste du se att du är värd att prioritera dig själv, uppmanar Jana Söderberg.

Du kan inte alltid påverka din yttre situation, men du kan påverka ditt förhållningssätt. Se vad du kan påverka just nu – och fokusera på det.

Jana Söderberg

 

Det är när vi inte har balans mellan prestation och återhämtning under arbetsdagen som vi kommer hem trötta efter jobbet, faller för sockersuget och hoppar träningspasset, och återhämtning sker genom motsatt aktivitet. Springer du – vila efteråt. Innehåller din dag många sociala aktiviteter så glöm inte bort att planera egen tid mellan mötena. Sker förändringar på jobbet – satsa på rutiner hemma. Fundera varje dag vad du behöver för att återhämta din mentala styrka.

– Hjärnan, precis som dina muskler, behöver återhämtning för att inte bli utmattad. Man kan inte bara återhämta sig på semestern. Prestation och återhämtning måste gå hand i hand som yin och yang, genom hela livet, avslutar Jana Söderberg.

Kontakta Coor

Vill du prata FM-tjänster? 

Som ledande inom Facility Management bidrar Coor till utvecklingen av Nordens bästa arbetsmiljöer – smarta, hållbara och fulla av glädje. Våra servicelösningar låter dig fokusera på din egen kärnverksamhet. Allt annat tar vi hand om.

Kontakta gärna oss för att se hur vi kan hjälpa dig.