Det pratas om det på skolgården, i styrelserummen och på pensionärsträffarna. AI-verktyg efter AI-verktyg har lanserats i rask takt och på bara två månader nådde OpenAI:s chattbott ChatGPT 100 miljoner användare. Det markerar den hittills snabbast växande användarskaran i internets historia. Som en jämförelse tog det nio månader innan appen Tiktok nådde samma användarantal.
Entusiasmen kring AI har gått i vågor sedan 1950-talet.
Förväntningarna har sett olika ut men målet att formulera mänskliga förmågor i algoritmer var länge krångligt för dåtidens klena datorer att realisera.
Sverker Janson är chef på Centrum för tillämpad AI på forskningsinstitutet Rise. Han samordnar och leder utvecklingen av AI inom ett flertal olika områden i Sverige – från jordbruk till telekom och energi – med uppdrag att hjälpa företag och myndigheter att förstå tekniken och hur den kan användas. Han har följt AI:s accelererande förmåga.
– Sakta men säkert, en bit efter 2000-talet, har maskininlärningen börjat växa fram och runt 2012 slogs världen med häpnad av att en AI kunde berätta vad som syns på en bild. Det tycker vi redan idag är ganska banalt, säger Sverker Janson.
När bland annat ChatGPT och bildgenereraren Midjourney släpptes under 2022 – båda exempel på generativ AI som har förmågan att skapa nytt innehåll baserat på den information de tränats på – ökade tillgängligheten av AI-verktygen och gav möjligheten för gemene man att använda tjänsterna. Det var lanseringen av dessa verktyg som tände gnistan för den AI-explosion som vi nu ser. Företaget Meta släppte i början av 2022 sin version av en AI-modell som open source, vilket innebär att den kan användas fritt för att exempelvis implementeras i appar eller annan mjukvara.
”Just den här typen av chatbottar, som ChatGPT, kommer väldigt snart bli något som vi tycker är helt självklart i våra arbeten.”
– Det är ingen diskussion om att ChatGPT har släppt loss en enorm kraft och kreativitet. Vi kommer sannolikt se en explosion av nya tjänster som bygger på motsvarande ChatGPT:s funktioner. Den senaste tiden har open source gjort det möjligt för vem som helst i världen att bygga in dem i tillämpningar, säger Sverker Janson.
Stora aktörer inom tech-industrin har sedan länge följt utvecklingen på AI-området. Att kapplöpningen är i full gång mellan bland annat Google och Microsoft blir tydligt med tanke på de enorma summor pengar som öses in i olika projekt. Microsoft investerade i början av 2023 hela 10 miljarder dollar i OpenAI.
– Det är inte kattskit och Microsoft är bara ett av många företag som inser hur enormt disruptivt detta är, säger Sverker Janson.
Trots att AI sedan länge använts inom olika områden som exempelvis sjukvård och finanssektorn är det först nu som tekniken går från mystisk till ett vanligt verktyg för fler människor. Men exakt hur vi kommer att interagera med en AI på arbetsplatsen kvarstår att se.
– Just den här typen av chatbottar, som ChatGPT, kommer väldigt snart bli något som vi tycker är helt självklart i våra arbeten. All AI som har använts i arbetslivet hittills har varit av ett mer avgränsat slag. Till exempel inom dataanalys där man letat efter avvikelser i dataströmmar. I grunden är det samma teknologier men i och med att de tränats upp på mer och rikare data så har de blivit kapabla till mycket mer.
Svaret på var generativ AI kommer tillämpas inom arbetslivet är inte långt bort, anser Sverker Janson.
– Den enda begränsningen just nu för framsteg är tillgången på en pålitlig motsvarighet till ChatGPT som kan användas i mer känsliga sammanhang med hemliga data i en organisation. Men det kommer garanterat inom en nära framtid.
Att förutsäga hur AI kommer påverka oss i framtiden är svårt men sannolikt kommer många delar av samhället ställas inför stora utmaningar. Precis som med all ny teknik, kommer moraliska och etiska riktlinjer behöva utformas men också lagstiftningen. En del experter menar att det vore bäst att sätta AI på paus på grund av den snabba utvecklingen.
– OpenAI och andra aktörer har lagt ner ett enormt arbete på att begränsa ChatGPT från att berätta exempelvis hur man bygger en bomb. Desinformation har ju länge varit ett stort problem och kan med hjälp av AI-modeller produceras i stor skala. Risken för att stöta på ett smart automatiserat internettroll kommer att finnas.
Det råder ingen tvekan om att AI är något som vi kommer behöva lära oss att använda till vardags. Sverker Janson jämför utvecklingen med datorernas intåg på arbetsplatserna.
– Det kanske låter lite mörkt, men tekniken går vidare. Vägrade man använda datorer när de började dyka upp i arbetet blev man ersatt av de som var beredda att lära sig använda dem. Företag som inte använder sig av AI:s möjligheter kommer att bli ersatta.
Drömmen om AI börjar bli verklighet, med massiva investeringar från företag och trots etiska frågetecken som dyker upp längs vägen står världen inför en spännande framtid. Att vi som människor helt kommer att tappa vår roll inom arbetslivet tror inte Sverker Janson kommer hända riktigt så snart. Människans kreativitet och omdöme är viktiga dimensioner för att kunna förfina det som produceras av AI.
– Väldigt länge kommer det finnas en viktig plats för människan att samarbeta och sätta finishen på det som AI:n genererar, säger Sverker Janson.