Smarter Worklife

Stefan Einhorn: ”Fokus på social hållbarhet krävs om mänskligheten ska överleva"

Social hållbarhet är ett komplext begrepp som omfattar många delar. Ytterst handlar det om att vi människor ska få jämlika förutsättningar att leva bra och meningsfulla liv.

Social hållbarhet för en välmående arbetsplats

Frågar man professor Stefan Einhorn, ordförande för Centrum för social hållbarhet på Karolinska Institutet i Stockholm, är den stora utmaningen framåt att mänskligheten inte bara ska leva, utan överleva. Hans lösning är enkel men utmanande – mer godhet, visdom och omtanke.

Samtalet börjar i dur: både makalöst och osannolikt. Enligt Stefan Einhorn, professor och ordförande för Centrum för social hållbarhet på Karolinska Institutet i Stockholm, utgör det faktum att vi lyckats med denna komplexitet det starkaste argumentet för att tro på Gud, även om en slump också kan förklara en sådan genialisk och välfungerande värld.

– Jag vet verkligen inte om det finns en Gud, jag är agnostiker, men kan inte bortse ifrån att människan är en otrolig varelse. Det får mig att häpna att vi människor är så komplexa, och grupper av människor är ännu mer komplexa, och hela samhällen, och hela jorden. ”Well done”, säger jag till oss, säger Stefan Einhorn, och övergår i moll:

– Mänskligheten balanserar på en knivsegg till en oerhört ljus framtid och att vi ska hinna förstöra allting innan vi kommer dit – det är min stora oro. De senaste 100 åren har vi skapat förutsättningar för att förstöra hela världen, så för att vi ska överleva måste vi hinna ikapp med visdom. Vi måste ta oss genom tiden tills vi blir medvetna om att man inte kan bygga massförstörelsevapen, sabba vår miljö och starta krig, säger Stefan Einhorn.

Social hållbarhet är alltså inte ett slags good will som man ägnar sig åt med vänsterhanden, utan en förutsättning för att hela mänskligheten ska överleva. Social hållbarhet utgör tillsammans med ekologisk och ekonomisk hållbarhet, de tre benen i FN:s hållbarhetsdeklaration.

En allmänt vedertagen definition av begreppet är ”fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, vilket möjliggör en god vardag och ett meningsfullt liv”, men det går inte att komma ifrån att social hållbarhet är ett brett och lite luddigt begrepp. Stefan Einhorn kallar det rent utav för ”flummigt” och erkänner att han har kluvna känslor inför det.

”Min ledarskapsfilosofi är att de mest framgångsrika cheferna är de som gör andra framgångsrika. De slutar tänka på sig själva, egot och sin prestige.”

Stefan Einhorn

– Alla vet vad man menar, men det finns ingen strikt och tydlig definition, så du får bestämma själv vad som är centralt. En vanlig definition innehåller begrepp som jämlikhet, tillit, demokrati, jämställdhet, möjlighet att utvecklas samt alla människors lika värde. Som jag ser det handlar det om relationer mellan människor och våra möjligheter att fungera som individer, som grupp och som samhälle.

Stefan Einhorn vill även inkludera begreppen godhet och visdom, två nödvändiga aspekter för ett hållbart samhälle som inte alltid lyfts fram i social hållbarhet.

– Det pratas om godhet i dag, men ingen talar om visdom – i en värld utan visdom överlever ingen. Man kan vara intelligent och elak, men inte vis och elak. För att vi ska fungera som individer, på gruppnivå och i samhället krävs medkänsla, godhet, tillit och visdom.

Stefan Einhorn påpekar samtidigt att vi måste bli medvetna om hela vår personlighet och om våra mörka sidor:

– Vi snubblar över våra egna dåliga egenskaper. Det är viktigt, inte minst för chefer, att utveckla en insikt om sina svarta sidor så de kan göra något åt dem. Till människans svarta sidor räknar han ”de nya dödssynderna”: falskhet, hat, hänsynslöshet, mobbning, fördomar, intolerans, främlingsfientlighet och girighet.

– Vi lever i ett tillitssamhälle, och funkar inte tilliten så brakar det samhället ihop, menar Stefan Einhorn. Vad gäller social hållbarhet kopplat till arbetslivet ligger ansvaret främst på cheferna, som har stort inflytande inte bara i hur produktiv och välfungerande verksamheten är, utan också hur medarbetarna mår.

– Studier visar att behandlas medarbetarna väl ökar inte bara deras välmående, utan också deras produktivitet. Där brister många chefer. Många medarbetare känner sig inte sedda, lyssnade på eller respekterade, säger Stefan Einhorn.

Få chefsutbildningar är vetenskapligt utvärderade och det räcker inte heller att skicka chefer på ledarskapsutbildningar som gör dem till ”mindre dåliga” ledare. Man måste också skicka dem på utbildningar som gör dem till ”goda” ledare.

– Jag tycker man måste fokusera mer på de mörka egenskaperna hos ledarna. Är man inte medveten om sina dåliga egenskaper har man ingen möjlighet att påverka dem. Många sitter fast i prestigetänkandet. Det är en sjukdom i arbetslivet och prestigefulla chefer är livsfarliga; de ser till sitt ego snarare än till att medarbetarna mår bra och att verksamheten fungerar väl. Min ledarskapsfilosofi är att de mest framgångsrika cheferna är de som gör andra framgångsrika. De slutar tänka på sig själva, egot och sin prestige, säger Stefan Einhorn.

Det samma gäller när man som ledare ska bygga starka och hållbara team – att inte fokusera på sig själv, utan fokusera på teamet och se till att det strävar mot ett gemensamt mål. Mångfald är viktigare än enskilda starka spelare.

– Det är en fördel med olika egenskaper och kvaliteter i ett team. Alla kan inte vara drivande, för då välter skeppet och är alla försiktiga, och så kommer man ingenstans. Om alla tänker på samma sätt då går det åt helvete.

Stefan Einhorn väljer trots de mörka stråken i vår värld att se livet från den ljusa sidan:

– Det jag ser är mycket mer godhet och välvilja än ondska. Det är ett fåtal som vill andra människor illa och på nyheterna får vi bara höra sådant som att någon blivit nerslagen i tunnelbanan, men när fick du höra att det färdades flera miljoner med kommunala kommunikationer varje dag utan att slå ihjäl varandra?

Att det är de onda handlingarna som står i fokus kan bero på att vår hjärna är programmerad att upptäcka och fokusera på faror. Ur ett evolutionsperspektiv skulle vi inte ha överlevt som art utan den beredskapsmekanismen.

För att skapa en bättre värld behöver vi alla ta ett större ansvar för social hållbarhet.

– Alla människor ska sträva efter att bidra till en bättre värld. Vi har inte bara ansvar för oss och vår familj, vänner, släktingar, arbetskamrater, utan för alla människor. Vi bär ansvar för hela världen på våra axlar. Så menar jag att man ska tänka. Delar man på den bördan är det inte lika tungt, avslutar Stefan Einhorn.

 

Kontakta Coor

Vill du prata FM-tjänster? 

Som ledande inom Facility Management bidrar Coor till utvecklingen av Nordens bästa arbetsmiljöer – smarta, hållbara och fulla av glädje. Våra servicelösningar låter dig fokusera på din egen kärnverksamhet. Allt annat tar vi hand om.

Kontakta gärna oss för att se hur vi kan hjälpa dig.

Medarbetare som umgås på framtidens arbetsplats